Natur & hälsa

Naturen inverkar på många sätt

Att vara i naturen innebär inte bara att befinna sig i en vacker och härlig miljö – det är även ett enkelt medel för att må bra, minska stress och uppnå ett lugn. Det är ingen myt att tiden man spenderar i naturen resulterar till en bättre hälsa och ger kroppen en positiv psykisk och fysisk påverkan. Naturen finns för många av oss väldigt nära och är något vi bör prioritera att ta vara på i vår vardag, oavsett om det gäller en kort promenad eller en heldag.

Därför mår vi så bra i naturen

Vi människor har en medfödd samhörighet med naturen och vi är gjorda för att leva i den. Man vistas i något som är större än en själv. Att ha en stark koppling till naturen är något som gör oss lyckligare och ger oss en större livskraft.

Att ha kontakt med naturen främjar både den fysiska och psykiska hälsan. Den positiva påverkan märks på vår koncentration, sömn, smärtlindring, stresshantering, inlärning och minskad ångest.

 

Resurs för återhämtning

Naturen hjälper oss att ”vara” istället för att ”göra”. Vi känner in naturen och låter hjärnan vila för att i stället vara mer i nuet. Naturen hjälper oss på så sätt att återhämta oss.

Bara att andas skogsluften gör oss gladare och vårt immunförsvar får en boost och stärks. Vem vill inte bli gladare?