Utegångs utbud

En dag med Utegång innehåller många givande aktiviteter – här kan ni se utbudet.

Skogsbad

Skogsbad kommer från Japanskans Shinrin-Yoku och betyder att man badar sina sinnen i skogens atmosfär. Vi vandrar bland träd med alla våra sinnen. Skogsbad utvecklades i Japan på 1980-talet som en följd av ökad arbetsrelaterad ohälsa. Man fann att sinnlig och lugn kontakt med naturen verkar återhämtande på stress, ger ökat välbefinnande och stimulerar kreativiteten. Medicinska studier har även visat att skogsbad sänker blodtrycket och reducerar nivåerna av stresshormonet kortisol. Efter endast 15 min får vi dessa positiva effekter av skogsbad.

Vårt parasympatiska nervsystem blir aktiverat av att vi bara är och tar det lugnt i naturen. Genom att andas och vara närvarande stimuleras vagusnerven. Vagusnerven är parasympatiskt påverkad när vi är här och nu och i alla situationer vi upplever lugn och inte fara och flykt.

I ett skogsbad guidas du till att just vara närvarande och bara fokusera på det vi ser, hör, andas in och känner på. Hjärnan får vila, naturen är hjärnan van vid.

I Utegångs skogsbad vandrar vi i långsamt tempo genom underbar natur. Du får enkel guidning som kan hjälpa dig att nå nya sinnesintryck för att komma nära naturen. Efteråt samlas vi tillsammans för en frivillig reflektion samt gott te eller kaffe i det gröna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Walk & Talk

Vandra och samtal samtidigt är vad det är. Det är egentligen inte svårare än så, men fördelarna är många. Ett hälsofrämjande promenadmöte ger er miljöombyte, frisk luft, ökad energi, extra rörelse samt stärkande dagsljus. Det ger även ombyte i gruppdynamiken och kan öka kreativiteten samt stärker den relationella hälsan.

Vi vandrar i stillsamt tempo.
Ett promenadmöte är för ”stora” tankar och inte så detaljerad information. Det behöver inte leda till några beslut.
Lämna papper och pennor och koncentrera er på samtalet. Vid behov spela in ert samtal med telefonen om ni vill ha det sparat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hängmattesnack

Vem vill inte ligga och jobba under en gran i en skön hängmatta och titta upp bland trädkronorna en tisdags förmiddag. Det är där det händer något!

Utegångs hängmattesnack innebär att ett möte hålls i sköna hängmattor under grantopparna. Ni spänner själva upp era hängmattor i en slags cirkelform. Lagom antal per grupp är 2-5 personer.

I denna mötesform är det högt till tak och det finns tid för reflektion. Visst sägs det att de flesta bra idéer kommer vid kaffemaskinen. Detsamma i ett hängmattesnack.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hängemattehäng

Ett underbart sätt att komma nära naturen till vardags på ett enkelt och avslappnat sätt är att spänna upp en hängmatta på valfri plats och bara vara. Titta upp mot trädtopparna och känna att man är ett med platsen. En stund att bara iaktta vad som händer där allt är som det ska, en fågel flyger förbi, vinden susar mellan grantopparna, en ekorre letar mat och där ligger du och bara är en del av det.

Det ingår hängmatta i alla Utegångs paketval.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillval – det lilla extra

Dessa tillval är till för att tillföra nya tankar eller för att minska på tankar man redan har för många av och istället fokusera på nuet.

Kreativ skogsnärvaro
Ett sätt om man tycker att det är svårt att få pli på tankarna och vill fokusera på något samtidigt som man kommer nära naturen är att göra något kreativt med det man har runt om kring sig precis där man är. Genom att vistas på en plats och sätta sig där man känner för  och skapa något landar fokuset på precis bara det du gör. Du blir inspirerad att testa lite olika övningar, detta för att komma närmre platsen och finna återhämtning. Eller varför inte bara för att testa något nytt som man kan göra i naturen.

Kristaller
kristaller kan hjälpa en att fokusera. Kristallen du erbjuds är mossagat. Mossagat stimulerar oss att se det vackra i allt som omger oss. Den är allmänt stärkande men framförallt stärker den ett dåligt självförtroende och ger kraft åt positiva aspekter hos personligheten. Mossagaten påminner oss om naturens självläkande krafter och eviga vishet.

Reflektionskort
Stick till med något kort när du ligger där i hängmattan. Dessa kan inspirera och hjälpa dig eller er att väcka nya tankar , idéer och insikter om dig själv, livet eller varandra.